Prevodilac

четвртак, 11. јул 2013.

Uslovni refleks-drugo dete

Spontana reakcija-pitanje većine ljudi nakon saznanja da imate dete sa smetnjama u razvoju je da li imate još dece. Ukoliko je negativan odgovor, krene sugestija da morate imati sledeće.

Uglavnom je to dobronamerno, ali u osnovi u sebi nosi  neprihvatanje  dece sa smetnjama od strane sredine  kao  i  standard roditeljstva , što je već prosto stav i stereotip. Ima tu  i plitke reakcije kod manjine, gde ta sugestija znači odlazak na popravni u vidu radjanja ‚‚normalnog‚‚ deteta.

Pitanje radjanja drugog deteta zavisi od mnogo drugih faktora, isto  kao i kod majki ili porodica koje nemaju decu sa smetnjama u razvoju. Moguće je da kod jednog broja roditelja bude noseći razlog želje za drugim detetom da vide i drugačiji put odrastanja ili da dete ima brata ili sestru. A opet kod nekih zbog straha da i sledeće dete nema problema ili prevelike vezanosti za prvo dete sa smetnjama se lako ili nikad ne odlučuju za drugo.

A kao što rekoh često je to samo odluka porodice, nevezano da li imaju ili ne dete sa smetnjama.Ne budite nepristojni, samo izuzetno bliskim ljudima koji nemaju dete sa smetnjama ste možda mogli  davati takve sugestije ranije, pa je tako ovde uslovni refleks najblaže rečeno suvišan a svakako nećete imati na to uticaj.

Нема коментара:

Постави коментар