Prevodilac

среда, 10. јул 2013.

Šta je potrebno-nemojmo o sporednom

Bavimo se raznim sporednim pričama, pa tako javnost i ne zna koji su osnovni problemi, moguća rešenja i prioriteti.U javnosti se pojavljuju razne sporedne priče. Recimo neka druženja, izleti, radionice.Koga se to ne tiče, zašto bi i kako znao, kako da  pruži podršku ili pomoć ako nije ni upoznat sa problemom.
Akcije za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju su samo deo problema. Roditelji odrasle dece strahujući za egzistenciju njihove dece posle njih samo tako mogu rešiti svoju muku.Ajmo da budemo praktični.U svetu je aktualna deinstitualizacija. Učinimo sve da osposobimo što više dece za samostalan život.
Potreban je hitan okvirni projekat i hitna akcija. Može se popravljati u hodu. Nema se vremena za razmišljanja i gomilu projekata na čekanju, menjanju i u fiokama. Status quo je katastrofa. Pozajmimo strana iskustva, strane strucnjake, odvedimo naše, dozvolimo im da nam pomognu, oni to znaju, to nije tako skupo.To može.
Potrebni su veći kapaciteti i hitna savremena obuka. Rad sa decom svih uzrasta, moguće je raditi već sa riziko bebama,odnosno potrebno, kao i sa velikom decom i odraslima.Da zaživi rana intervencija i inkluzija.

Нема коментара:

Постави коментар